Selamat Datang Ke Laman UTHMbloggers "Suara Mahasiswa dan Mahasiswi UTHM"

PERHATIAN

KEPADA MAHASISWA DAN MAHASISWI UTHM YANG INGIN MELETAKKAN BLOG KELAB DI UTHMBLOGGERS INI, BOLEHLAH MEHANTAR URL BLOG TERSEBUT DI CHATBOX.


Cut and Paste gejala pelajar ?

KOTA KINABALU 23 Mac - Budaya mengambil maklumat daripada Internet atau lebih dikenali sebagai cut and paste merupakan antara punca kemerosotan kualiti penyelidikan di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di negara ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi, Datuk Dr. Radin Umar Radin Sohadi.

Beliau berkata, penggunaan komputer dan Internet untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan telah mencetuskan budaya kerja cut and paste sehingga mengabaikan proses penyelidikan untuk maju ke hadapan.

"Walaupun kemudahan komputer dan Internet menjadi alat pembelajaran terpenting pada hari ini, namun pelajar IPTA tidak seharusnya membudayakan amalan ini kerana ia tidak menggambarkan ciri-ciri kesarjanaan graduan yang berkualiti dan berwibawa.

"Graduan sepatutnya mempunyai kebolehan yang menyeluruh dan tidak semata-mata bergantung kepada ICT," katanya ketika berucap pada majlis perasmian 1 Megalab di Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS), Likas dekat sini hari ini.

Perpustakaan UMS yang dilengkapi sebanyak 500 unit komputer merupakan universiti pertama yang menyediakan pusat perkhidmatan komputer setempat terbesar di Malaysia.

Dr. Radin Umar turut mengingatkan pelajar IPTA supaya mengelak keadaan 'lesu minda' yang membataskan pemikiran mereka untuk maju dalam pelajaran dan pembelajaran.

Mengenai masa depan UMS, beliau berkata, universiti itu berpotensi menjadi pusat pengajian kehidupan marin yang terunggul di negara ini pada masa depan.

"UMS mempunyai infrastruktur penyelidikan marin yang lengkap dan kelebihan ini seharusnya dimanfaatkan sepenuhnya untuk memperbaiki status pencapaian UMS daripada segi penyelidikan," katanya.

Dr. Radin Umar berkata, langkah itu adalah sejajar dengan wawasan Kementerian Pengajian Tinggi untuk menjadikan UMS sebagai sebuah universiti penyelidikan di negara ini. - BERNAMA

3 comments:

March 24, 2009 at 2:21 PM HYKAL

cut n paste x salah..
kalo die paham ape yang die paste..
btol x..

March 25, 2009 at 12:18 AM budak-budak

ak tk le suke sngt keje cut and paste ni. dh mcm tkde idea baru nk di cari.ak rase keje ak tkde la bnyk cut and paste.bnyk buat sndri je.

March 25, 2009 at 2:09 PM Ct-Maryam

cut n paste??
baru tadi lect cakap pasal ni kt lam kelas psm tadi..

huhu..bg saye..xleh la nak cut je..tu da kire curi idea org..

kalo ubahsuai ayat n bgtau sumbernye, rasenye xde masalah kot..

just my opinion..

Since 21 Januari 2009

JOM KLIK
JOM KLIK