Selamat Datang Ke Laman UTHMbloggers "Suara Mahasiswa dan Mahasiswi UTHM"

PERHATIAN

KEPADA MAHASISWA DAN MAHASISWI UTHM YANG INGIN MELETAKKAN BLOG KELAB DI UTHMBLOGGERS INI, BOLEHLAH MEHANTAR URL BLOG TERSEBUT DI CHATBOX.


LTTL Pusat Latihan UTHM

JOHOR BAHRU 2 Mac - Lapangan terbang lama Tanjung Labuh (LTTL), Batu Pahat akan dijadikan pusat latihan program pengajian Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Aeronatik.

Program itu yang pertama kali ditawarkan di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan yang pertama di rantau Asia Tenggara, akan memulakan pengajian Julai ini dengan pengambilan 50 penuntut kumpulan pertama.

Naib Canselor UTHM, Prof. Datuk Mohd. Noh Dalimin berkata, pihaknya dalam fasa terakhir untuk melaksanakan program pengajian itu dan hanya menunggu kelulusan daripada Kementerian Pengajian Tinggi.

"Melalui program ini, penuntut yang tamat kursus turut mendapat lesen penerbangan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sempena Majlis Makan Malam UTHM bersama Media Johor di sini baru-baru ini.

Menurut Mohd. Noh, berdasarkan perancangan, pengambilan penuntut dibuat dua kali setahun dan setiap pengambilan dihadkan kepada 50 orang bagi memastikan lulusan berkenaan berkualiti.

Selain itu, pihaknya mensasarkan untuk melahirkan dua kategori penuntut iaitu mahir dalam penyelenggaraan pesawat dan jurutera yang mempunyai lesen juruterbang.

"Setakat ini, kami mendapat kelulusan daripada Jabatan Penerbangan Awam dan pada masa sama bekerjasama dengan sebuah sekolah penerbangan bertauliah," katanya.

Sumber : Utusaan Malaysia Online/Wilayah/Johor (3 Mac 2009)

0 comments:

Since 21 Januari 2009

JOM KLIK
JOM KLIK